כל הורה יודע שהמעברים בין שעון חורף לשעון קיץ (ולהיפך) מביאים עמם התמודדויות מורכבות עם תינוקות ופעוטות שמתקשים להסתגל. הכללית פרסמה שלוש עצות שעשויות לסייע:
- להקפיד על חשיפה לשמש - חשוב לחשוף את הילדים לשמש בימי-המעבר, כדי שהשעון הביולוגי שלהם יעבור ויסות בעזרת הורמון המלטונין (המכונה גם הורמון החושך), ששחרורו לדם מושפע משינויים בחשיפה לאור.
- להקפיד על תאורה מינימלית בזמן ההשכבה לישון - כדי להגביר את הפרשת המלטונין ולאותת לגוף שזמן השינה הגיע.
- הקדמה הדרגתית - ומאחר ושני הטיפים הקודמים, כפי שיודע כל הורה, אינם מספיקים בפני עצמם אל מול כוחו הנורא של ההרגל, חשוב להקדים את שעת ההשכבה באופן הדרגתי, מדי יום. בכללית ממליצים להקדים ברבע שעה:
"למשל, אם המעבר הוא משעון חורף לשעון קיץ, ילד שרגיל לישון כל יום בשעה 19:45, בבוקר שלאחר הזזת השעון נעיר אותו בשעה הרגילה שלו (לפי השעון החדש); בערב נשכיב אותו לישון ב־20:30 לפי השעון החדש (בשעון חורף תהיה השעה 19:30), למחרת נשכיב אותו לישון ב 20:15, יום לאחר מכן נשכיב אותו ב־20:00 וביום האחרון, כרגיל ב־19:45."
חשוב כמובן לזכור לשנות את הזמנים של התנומות הקבועות האחרות, אם יש כאלו, באותה הצורה.
אני מתכוון לנסות את ההמלצות הללו גם השנה, אבל ההגינות מחייבת לציין שניסיתי אותן בשנים הקודמות ולפחות בכל הנוגע לים הן לא היו אפקטיביות במיוחד. זה כמובן חייב את הוריו לגמישות מסויימת בתקופת שעון-הקיץ, אבל כל הורה אשר שרד את תקופת הינקות וההתעוררויות התכופות מסוגל לקבל ברוח טובה שינוי באורח החיים המחייב התעוררות מוקדמת יותר, בתמורה להליכה לישון מוקדמת יותר בשעות הערב.
לכן אינני נמנה על התומכים בשעון קיץ בגלל שהוא "טוב למשפחות". שעת האור הנוספת בערב אולי מועילה לנוער, אבל יש בה פחות תועלת עבור פעוטות וילדים, ויש לה השלכות מורכבות מאוד על מכלול ההתנהלות של המשפחה, לרבות שתי תקופות הסתגלות כפויות שיש בהן פלישה מאוד משמעותית לחיי הפרט. איך ייתכן שבמדינה דמוקרטית זה נשמע סביר שהממשלה תוכל לגרום מהפך בהתנהלות כל משפחה שבה תינוקות ופעוטות פעמיים בשנה ? מדוע נימוקים כלכליים לא לוקחים בחשבון את האנרגיות ההולכות לאיבוד בתקופות ההסתגלות ?
השאלה המעניינת באמת, הן בנוגע לדרכים הטובות ביותר להתמודדות עם שעון הקיץ והן בנוגע לשאלת הצורך בשעון הקיץ היא מה עדיף ?
מה טוב יותר למשפחה ? מה טוב יותר לילדים ?
התשובה בוודאי תשתנה מאדם לאדם.
אבל במסווה של הנמקה "כלכלית", נימוקים חשובים יותר כמו הרווחה המשפחתית לא מקבלים את המקום הראוי להם.
אבל במסווה של הנמקה "כלכלית", נימוקים חשובים יותר כמו הרווחה המשפחתית לא מקבלים את המקום הראוי להם.
חבל.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה